מחלות חניכיים

מחלות חניכיים הן שם כולל לכל אותם מצבים בהם ישנה פגיעה בחניכיים וברקמות הסובבות אותן. אנשים הסובלים ממחלת חניכיים חווים בדרך כלל דימום מהחניכיים, בעיקר לאחר צחצוח שיניים, גם אם החניכיים נראות לכאורה תקינות. דלקת החניכיים גורמת לנסיגה בגובה העצם התומכת בשיניים. במצב זה, החניכיים מתחילות אף הן בנסיגה, השיניים נחשפות יותר ונראות ארוכות יותר, כמו כןנוצרים מרווחים הולכים וגדלים בין השיניים.ככל שתהליך זה מתקדם וכתוצאהמחוסר תמיכה טובה מעצם הלסת, השיניים שאמורות להיות מקובעות לעצם הופכות ניידות אשר עלולה להחמיר עד כדי נשירת השיניים. מעבר לפגיעה בשיניים, למחלות החניכיים אספקט אסתטי מאוד לא נעים בדמות של ריח רע מהפה.
הגורמים למחלות החניכיים וקבוצות הסיכון

מחלות חניכיים נגרמות בעיקר מגירוי עקב נוכחות חיידקים, בנוסף מהצטברות אבנית. יש לציין שהפה מכיל חיידקים רבים החיים בדרך כלל בדו-קיום ובשיווי משקל עם הגוף כולו. אולם לכ- 10% מהחיידקים בפה יש יכולת לגרום לנזק לחניכיים . כשחיידקים אילו מתרבים הם בונים את עצמם זה מעל זה בשכבות הנקראות רובד חיידקי או הפלאק הדנטלי. ככל שחולף הזמן שכבות החיידקים מתאבנות, יחד עם מינרלים מהרוק שבפה הם יוצרים שכבה של אבנית.

הגיינה לקויה לאורך השנים ורקע גנטי הן הסיבות העיקריות להפתחות מחלות חניכיים, אולם כמו בכל מחלה אחרת, ישנן קבוצות באוכלוסייה הנמצאות בסיכון מוגבר להווצרות מחלות חניכיים ובניהם: מעשנים, חולי סכרת, משתמשים קבועים בתרופות ועוד.

סוגי הדלקות – גינגיביטיס מול פריודונטיטיס

יש להבדיל בין דלקת של הרקמה הרכה סביב לשיניים שאינה פוגעת במנגנון האחיזה של השיניים -גינגיביטיס- לבין דלקת הפוגעת במנגנון האחיזה של השיניים-פריודונטיטיס. הרקע לשניהם הוא זיהומי חיידקי אך בעוד שהמצב הראשון הפיך בעקבות שיפור ההגיינה של הפה המצב השני בלתי הפיך ולא פעם דורש התערבות מומחה למחלות חניכיים. פריודונטיטיס בשלבים מתקדמים יגרום לתזוזת שיניים ואף לנשירתם. כאמור הטיפול בשני המצבים מרוכז בראש ובראשונה בשפור נקיון השיניים שנועד לסלק את החיידקים המצטברים על כותרות השיניים (גינגיביטיס) ועל גבי השורשי(פריודונטיטיס) שנחשפו לחלל הפה עקב אובדן עצם. בשלבים מתקדמים יותר של טיפול בפריודונטיטיס מבוצע נקוי מקצועי של פני שטח השורש המזוהמים. תהליך זה יכול להתבצע תוך כדי מהלך כרורגי או בניקוי עמוק. לאחר סיום שלבים אלה נמצא המתרפא בתחזוקה שוטפת אחת לחודשיים עד שלושה אצל השיננית שדואגת לשפר את רמת ההגיינה ולבצע ניקוי באזורים הזקוקים לכך. מעקב אצל הפריודונט מבוצע לפחות אחת לשנה.

המשך טיפול ותחזוקה שוטפת

מחלת חניכיים היא בעלת רקע גנטי בשלוב עם זהום בקטריאלי ולכן המניעה של התפתחות מחדש של המחלה מחוייבת גם לאחר גמר הטיפול הדפניטיבי. נדרש להקפיד על הגיינה של הפה, טיפולים שוטפים אצל השיננית וביקורות תקופתיות אצל המומחה לטיפול בחניכיים.

Call Now Button